blog featured img
Nazad

19.12.2022.

Kategorija

Molim striktno poslovno, SEBE ostavi doma

Uvijek mi je zanimljivo iznova potvrditi važnost limbičkog sustava u poslovanju🧠.

o je uz ostale funkcije koje ima, centar naše emocionalne strane, a mi se u poslovnom svijetu često ponašamo kao da nam je netko otkinuo taj 'emocionalni mozak'.
Koliko god se poslovanje tretira kao strukturirano– logičko – organizacijsko, ono što dolazi iz ovog centra našeg bića utječe na to poslovanje. I to značajno.
Ali mi se uporno uvjeravamo da se cijeli taj emocionalni svijet sa svim svojim satelitima; utiscima, uvjerenjima, vrijednostima, … može ostaviti doma jer kad dođemo na posao, onda smo kao 'striktno poslovni'.
Yes, right 😊
To je kao da smo došli na posao i doma ostavili nogu.
To što ne možeš opipati taj unutarnji sustav to ne znači da je manje bitan. Naprotiv, više patnje on uzrokuje nego bilo koji slomljeni dio tijela.
Nema 'poslovnog'. Ti si uvijek ti. Samo mijenjaš okruženje.
I koliko se poslovni svijet razvija i raste i koliko god učimo o nevjerojatnim detaljima u menadžmentu, liderstvu, strategijama, inovativnosti… na kraju dana uvijek se moramo vratiti na početak – na osobu, na taj TI.
Na ljude.
I ono što ih čini takvima.
Zašto nam onda emocionalni aspekti i međuljudski odnosi nisu prioritet kad želimo 'više, bolje, jače' u poslu?
Hm, jer moramo krenuti od sebe. A to je najteže.
I jer to prepoznavanje, razumijevanje i integriranje zahtijeva proces. A preferiramo uglavnom gašenje požara.
Evo nekih zanimljivih podataka iz naše Herrmann Europe baze na uzorku ispitanika viših pozicija koji govore sami za sebe.
Dakle, na uzorku od 43.674 ispitanika (poduzetnici ne-tehničkog/tehničkog smjera, generalni menadžeri ne-tehničkog/tehničkog smjera, supervisori/šefovi/linijski menadžeri) na listi od 16 radnih elemenata, međuljudski odnosi su im u prosjeku na 5 mjestu.
Hm, a kad sagledamo emocionalnu stranu svakog ispitanika, ona je na 10 mjestu. Ovi ispitanici NISU povezani sa svojim emocionalnim JA, pa je pitanje kako mogu uvažiti tuđe emocije i sve što se na njima razvilo?
Emocionalni svijet je složen i u njemu caruju i iluzije ali i putokazi i zato nam treba puno mudrosti.
Prvi korak je uopće prihvatiti da je upravo taj neopipljivi, kaotični, usmjereni i nesvjesni svijet neodvojivi dio poslovnog svijeta.
A onda mu konačno otvoriti vrata na koja je već puno puta kucao 🙂