blog featured img
Nazad

10.03.2021.

Kategorija

Što bi trebalo pisati na vratima vaše sobe?

Godinama ste se radovali trenutku u kojem će se vaši snovi shvaćati ozbiljno i u kojem ćete imati slobodu donošenja izbora o vlastitom životu. No, sada uz tu radost u sebi osjećate i strah. Zamišljeno gledate u zadnju fotografiju koju ste stavili na Instagram i pitate se tko ste.

Po glavi vam se uz to motaju velika egzistencijalna pitanja i ne daju vam mira. Panika raste, a odgovor nije baš jasan i traži odvajanje poprilično vremena kako bi se ta zagonetka riješila. No, sat kuca sve glasnije upozoravajući na vrijeme koje prolazi. Pitate se kako nadoknaditi to vrijeme?

O važnosti ranog usmjeravanja kako sve korake pri donošenju ozbiljnih odluka ne bi morali proći u petoj brzini kada bi odluke trebale biti kristalno jasne, piše Daniel Coyle u svojoj knjizi Tajna talenta.

Naime, Daniel Coyle je otkrio kako su dva mlada i inovativna nastavnika, Mike Feinberg i Dave Lewin, izazvala veliku pomutnju u SAD-u. Naime, stvorili su manifest te osnovali škole i koledže u skladu s njim pod nazivom KIPP (Knowledge is Power Program). Manifest bi se mogao sažeti u misao W.B. Yeatsa prema kojoj se svrha obrazovanja ne sastoji u punjenju kanti, već u paljenju vatre. Uz to, smatraju kako je uloga obrazovanja u postepenom usmjeravanju mladih prema putu koji stvaraju sami. Oni izbor budućeg zanimanja ne čine, on se njima otkriva. Vatru u američkom obrazovnom sustavu proširili su diljem zemlje, a iznimni uspjesi mladih stigli su zahvaljujući strasti koju su uložili u stvaranju vlastitog puta.


Pitate se može li se otkriti i nama? Naravno da može. Upravo ovaj proces kroz koji prolaze mladi u KIPP školama, možete proći i uz pomoć whole brain trenera. Whole brain treneri vas usmjeravaju pri samootkrivanju vlastitih potencijala. Oni vam objašnjavaju na koji način reagirate i u kojim situacijama. Kako si možete pomoći i kakav sustav potpore trebate kako bi vaš navijački tim mogao primjereno reagirati kad vam bude teško. Sustav potpore je važan, pogotovo u trenucima kada očajavate i preispitujete svoje odluke. Obično tada iz vida izgubite sav dotadašnji trud te pogreške i padove gledate kroz oči očajnika, zaboravljajući da su vas upravo ti postupci doveli do točke na kojoj stojite. One nisu za brisanje.

Treneri će vas naučiti strateški razmišljati o svom životu i bit će dio vašeg sustava potpore. Ponudit će vam svoje iskustvo uspjeha koje u stvarnosti djeluje bolje od teorije iz knjiga tipa Kako nešto postići i slično jer ne lebdite među oblacima mogućnosti.

Zato usprkos brzini kojom sat kuca. Vremena još uvijek ima za donošenje odluka, pa čak i za promjenu. Stoga potražite WB trenera i otkrijte sebi što treba pisati na vratima vaše sobe.