blog featured img
Nazad

10.03.2021.

Kategorija

Čovječe, ne ljuti se!

Zamislimo da je vaša obitelj kao skup figurica iz igre "Čovječe, ne ljuti se"!. Kao u igri, tako i u obiteljskom životu, svi se naizgled kreću u istom smjeru, prema istom cilju. Bacate kockice i zajedno se veselite svakom pomaku na igraćoj ploči. Kako vam se to čini? Previše idilično?

Da. Ipak je riječ samo o igri. 

U stvarnosti bi prije rekli da se vaša obitelj sastoji od roditelja koje predstavljaju npr. dvije plave figurice i djece koje bi poistovjetili s crvenom i žutom figuricom ali ipak s nekom nadogradnjom, npr. imaju dark mode. Svi bacaju kockice i kreću se u nepredviđenim smjerovima. Crvena i žuta figurica poskakuju od sreće odbrojavajući svaki korak koji su docrtali na ploču. Da, docrtali. A plave? Plave proglašavaju alarmantno stanje. Pokušavaju vas vratiti na početnu poziciju bacajući kockice i moleći za točno određen broj.  Oni podsjećaju na pravila i na cilj igre ne vidjevši vaš cilj kojeg na ovoj ploči zapravo i nema. Vaša vas igra, da budemo iskreni, vodi preko ruba ploče i tu se roditelji polako prepuštaju očaju…

Upravo u tim trenucima govorite: Čovječe, ne ljuti se! Ja sam druge boje i ciljevi su mi drukčiji od tvojih i od ove igre. Ne vidiš ih na ovoj ploči! Ali dozvoli mi da ti objasnim?! Međutim, već je protumačeno na krivi način i dolazi do eskalacije cijele situacije u obliku:

A: LJUTNJA: Igra se „razletjela“ po cijeloj sobi tj. GAME OVER!

B: MUK: Svi šutite i trpite. Čekate kraj igre da se uljudno raziđete.

C: AKCIJA: Uključite u igru „prevoditelja“.


Ulogu prevoditelja možete aktivirati u nadogradnji igre. To su WB treneri. Oni znaju što žele plavi, crveni, žuti i zeleni igrači. Oni znaju na koji način razmišljaju svi igrači i kako prevesti njihove misli, osjećaje i postupke u nešto razumljivo i drugima.

Najbolje rješenje je prema tome, aktivirati figuricu prevoditelja koja sadrži sve navedene boje. Ona će procijeniti trenutnu situaciju, uvesti nova pravila igre i obučiti igrače. Na kraju, svaka obitelj ionako igra po svojim pravilima. Samo ih treba prilagoditi kako bi rezultati bili vrhunski.