blog featured img
Nazad

05.04.2020.

Kategorija

DJELATNICI VJERUJU U USPJEŠNOST SVOJIH FIRMI

Koronakriza nas je sve zatekla. Iznenadila. Šokirala. U mjesec dana smo prošli negiranje, nevjericu, paniku, fazu „sad ću svašta napravit - ništa mi se na da napravit“, analize ovakve i onakve, informacije ove i one, reakcije racionalne i iracionalne… i jedino što je sigurno u ovom trenutku je da ništa nije sigurno. I da UČIMO.

Učimo kako se ponašati po nekim novim pravilima. Kako donositi odluke životno i poslovno važne. Učimo „prekrajati“ neke nove perspektive – za sebe, svoju obitelj i svoje djelatnike, klijente, tržište.  Više ništa nije isto, ALI to ne znači da ne može biti još bolje.

I baš zato se više nego ikad vrijedi osvrnuti na ono dobro prije korona faze -  da nas podsjeti da su neki temelji unatoč svim potresima i nedaćama ipak dobri.

U želji da što bolje razumijemo djelatnike, prije točno 51 dan (veljača) u sklopu PromoForuma napravili smo pilot projekt neurotestiranja upravo na uzorku djelatnika i to o aspektima njihovog zadovoljstva poslodavcima i radnim mjestima. Neurotestiranje - da, da, to je ono kad vam stave EEG na glavu i prate zapis vaših moždanih valova dok gledate pitanja. I da – sve je po etičkim i GDPR pravilima. 

Dakle, u testiranju je sudjelovalo 24 ispitanika (iz različitih poduzeća), od kojih 6 muškaraca i 18 žena. Testiranje se vršilo metodom mjerenja električnih impulsa mozga posebnim uređajem u obliku kape s elektrodama (EEG). Pomoću EEG signala praćene su reakcije mozga ispitanika na unaprijed određene tvrdnje te je mjereno podsvjesno slaganje ili neslaganje s tvrdnjama. Ovo je važno još jednom naglasiti – dakle, nije riječ o „hoću, odokativno neću“ zaokruživanju na skali zadovoljstva od 1 do 5 već mjerenju podsvjesne reakcije osobe koju ispitanik ne može „ušminkati“. Testiranje je sadržavalo 16 neutralnih  tvrdnji koje ne pobuđuju nikakve senzacije ili navode na određene odgovore. Ispitanici  gledaju u ekran i tvrdnju automatski čitaju (u sebi), a sve ostalo odradi njihov mozak.

I evo, dragi moji poduzetnici (iz uzorka i šire) predstavljam vam neke od pozitivnih rezultata jer vas u ovom trenutku želim potaknuti i podsjetiti da budete ponosni na to što ste poslodavci!

Kao što možete vidjeti iz ovog grafa, djelatnici iz uzorka su u prosjeku pozitivni prema ovim tvrdnjama na što ukazuju sve vrijednosti iznad nule kao njihovu pozitivnu podsvjesnu reakciju na tvrdnju. One negativne, ispod nule obrađujemo u sljedećem blogu.

Dakle, ovi djelatnici vjeruju u uspješnu budućnost svoje firme, dobro se nose sa stresnim situacijama na poslu, slažu se da mogu kvalitetno planirati privatni život, smatraju da je njihov posao dobro plaćen,  vjeruju svojim suradnicima i smatraju da su u njihovoj firmi izvrsni radni uvjeti


Izvor: Meraklis

Možete primijetiti da na ovom uzorku djelatnici imaju dobar work/life balance i generalno su zadovoljni svojim radnim uvjetima dok je kategorija „plaće“ bez obzira što je pozitivna, aspekt koji bi mogao biti malo bolji :) Većina ovih djelatnika podsvjesno smatra da se dobro nosi sa stresnim situacijama na poslu što nam je u ovim izvanrednim i stresnim okolnostima posebno drago znati.

I da, i mi smo zaljubljenici u velike i reprezentativne uzorke i odgovorno smo svjesni da na temelju ovog uzorka ne možemo donositi generalizirane zaključke. I naravno da ne možemo reći da ovo vrijedi na nacionalnoj razini – ali ono što možemo u ovom trenutku reći je – uzmite ove rezultate kao poticaj da ako ste poslodavac da si kažete BRAVO!!

Jer to tako rijetko čujete od države, društva, svojih djelatnika, čak i od svoje obitelji.


Ako ste u ovoj situaciji došli u stanje očaja, morali ste otpuštati, ne vidite svijetlu budućnost za svoju firmu – baš sada je pravi trenutak da na onom gumbu Volume – smanjite buku samokritike i salve destruktivnih pitanja „zašto nisam ovako ili onako“. Utišajte tu buku skroz i kad se dočepate te životno važne tišine, podsjetite se još i ovog;

- do sada ste već puno toga prošli i napravili (u jednoj antipoduzetničkoj Hrvatskoj) - dakle već ste superheroj,

- nema bajke ni idealnih uvjetasamo naše reakcije na neočekivano,

- ponekad se dobre stvari raspadnu da bi se bolje mogle sastaviti (Marilyn Monroe),

-  snagom svoje volje, postojećim i novootkrivenim potencijalima možete planine pomicati (to ste već dokazali)

Zato dragi moji superheroji, glavu gore jer može biti još bolje!