blog featured img
Nazad

18.03.2020.

Kategorija

5 PREPORUKA ZA DONOŠENJE UČINKOVITIH ODLUKA U KRIZI – za poslodavce, menadžere, timove & obitelji

Kognitivna raznolikost i agilnost razmišljanja u danima i mjesecima koji dolaze pred nas i suočavaju nas s brojnim izazovima posljedica pandemije koronavirusa – potrebniji su nam više nego ikad.

Ako vas u ovim trenutcima preplavljuje strah, panika, briga, stres, osjećaj bespomoćnosti posebno kad gledate na svoje poslovanje, važno je više nego ikad ranije da u ovom ozračju nestabilnosti maksimalno iskoristite sve raspoložive MENTALNE RESURSE koji su vam dostupni, posebno za učinkovito donošenje odluka u krizi.

U periodima krize donošenje odluka važnih za naše poslovanje zahtijeva širinu razmišljanja kojoj često nismo skloni ni u  „normalnim“ okolnostima (a da toga nismo svjesni) jer „kad sve štima“ uglavnom se oslanjamo na svoje poznate, uhodane načine razmišljanja i obrasce ponašanja.

Naše preporuke utemeljene na kriznom menadžmentu Whole Brain Modela su:

1. OSVIJESTITE NA KOJI NAČIN INAČE DONOSITE ODLUKE?

U nastavku objašnjavamo u koje krajnosti možete otići te važnost balansiranja svim mentalnim centrima, odnosno važno je:

Zadržavanje dugoročne perspektive

Analitički, kvantitativni, financijski i racionalno orijentirani lideri, menadžeri i vlasnici često su izvrsni u analiziranju stanja u nastaloj situaciji, ali mogu se fokusirati isključivo na brojke i biti skloni dubokom smanjenju troškova na način koji može imati negativne dugoročne utjecaje na poslovanje.

Jedna izvršna direktorica koja je prije nekoliko godina doživjela recesiju, odmah je počela s toliko ozbiljnim rezovima da je posao jedva funkcionirao. Osjećala se bolje, ali godinu dana kasnije spremno je priznala da je izgubivši iz vida svoju stratešku svrhu izgubila godine zamaha. Ovaj gubitak dugoročne perspektive u konačnici je izložio njezino poslovanje većem riziku nego što je bilo prije prve ekonomske krize.

Izbjegavanje "kriznog mentaliteta"

Ne-skloni promjenama, praktičniji, detaljniji lideri, menadžeri i vlasnici odmah počinju planirati bilo kakav odgovor na krizu, ali prečesto umanjuju bilo kakav rizik usredotočujući se uglavnom na vrlo kratkoročne odluke i reakcije. Dobar je osjećaj „raditi“ nešto, ali to može biti pogrešna stvar.

Nastavljanje lansiranja novog proizvoda, razvijanje kreativnih rješenja ili dopuštanje fleksibilnosti politike (u datom kontekstu) koja će zadovoljiti potrebe zaposlenika i klijenta jednostavno se ne događaju jer se čine previše rizičnima. Ovo je „krizni mentalitet“ koji reagira na jedini način na koji zna - povlačenje ka nadzoru nad čuvanjem svih prepoznatljivih procesa u poslu.

Postavljanje smirenog, odgovarajućeg tempa

Lideri, menadžeri i vlasnici čije prve reakcije dolaze iz limbičnog centra koji su inače više orijentirani na ljude i odnose, mogli bi se naći u situaciji preplavljenosti emocionalnim zahtjevima situacije i kao rezultat toga doživjeti ogromnu distrakciju i blokadu. Reakcija ovog tipa lidera nehotice utječe na ostatak tima koji se počinje brinuti te postaje frustriran zbog kašnjenja financijskih, tehnoloških i operativnih odluka koje je trebalo donijeti na smiren i odgovarajući način.

Prepoznavanje zasićenosti od promjene

Suprotno tome, lideri, menadžeri i vlasnici koji potroše toliko energije smišljajući inovativne ideje kao odgovor na situaciju stvoriti će još više promjena nego što je kriza stvorila sama po sebi. Ovdje je opasnost od toga da se ovaj tim i organizaciju dovede do zamora od promjena povrh onoga što je kriza stvorila. Zadržavanje nekih inicijativa može svima omogućiti da se fokusiraju i da ne moraju sve nanovo izmisliti. 

2. SASTAVITE KOGNITIVNO RAZNOLIK KRIZNI TIM KAKO BISTE OSIGURALI PRISTUP ŠIROKOJ PERSPEKTIVI

Ako vam je teško identificirati tko bi trebao činiti vaš krizni tim – u ovoj tablici možete „brzinski“ skenirati neke forme ponašanja i razmišljanja koja vam mogu pomoći:


 Ako vam je i ovako teško odrediti, preporučamo da u proces brainstormanja uzmete ljude koji se najčešće razilaze u razmišljanjima.

3. UPOTRIJEBITE MODEL ANALIZE POSLOVNOG ODLUČIVANJA WalkAround - Whole Brain®

WalkAround je dijagnostički alat za razumijevanje, poticanje, dijagnosticiranje i planiranje različitih pristupa rješenju koji se temelje na korištenju sva četiri mentalna centra (Whole Brain). Njegovim korištenjem ćete osigurati uključivanje svih perspektiva razmišljanja koja vam trebaju, pružajući kognitivno raznolik pristup te osiguravajući bolje rezultate i povećanu dozu inovacija.


 

4. WHOLE BRAIN WalkAround NAPRAVITE SVATKO ZA SEBE ZA SVAKU POTREBNU ODLUKU I POTOM RAZMIJENITE ZAKLJUČKE

 

5. POSTAVLJAJTE SI OVA PITANJA DOK GOD NE DOĐETE DO NOVIH RJEŠENJA/ IDEJA  

Procijenite svaku važnu odluku odgovaranjem na SVA četiri pitanja prema sljedećem kvandrantima. Ako je potrebno, možda ćete se poželjeti obratiti drugima izvan vašeg tima kako biste dobili jasne i prikladne odgovore za svaki kvadrant.


Ovo su izazovna vremena koja zahtijevaju da probudimo mentalne centre koje imamo, a inače ne koristimo.

Čuvajte se.


Tekst je prilagođen u skladu s thinkherrmann.com