blog featured img
Nazad

23.01.2020.

Kategorija

HR MANAGERICE OTKRIVAJU KAKVE MOLBE ZA POSAO SU IH ODUŠEVILE

Mnogo je detalja na koje treba pripaziti u procesu pronalaženja posla, no dobro napisane molbe za posao najvažniji su dio svake prijave. Ona može zasjeniti potencijalne nedostatke u iskustvu i popraviti dojam o kandidatu koji se na prvu stječe iz životopisa.

Pisanje dobre molbe za posao stoga može biti mnogo zahtjevnije od sastavljanja kvalitetnog životopisa. Ovaj proces nekad zahtjeva i dozu kreativnosti, a sadrži i mnoge zamke u smislu forme koju kandidati često smatraju klasičnom ili nužnom. Vještina pisanja molbi obično se stječe iskustvom, a postoje i neki ‘trikovi’ koji mogu dodatno istaknuti kandidate. Zato smo zamolili dvije HR menadžerice da nam otkriju tajne iz molbi kojima se kandidati mogu istaknuti, ali i stvari zbog kojih često gube priliku za zaposlenje.

Motivacija je važnija od iskustva

Voditeljica ljudskih potencijala u Njuškalu i Trikoderu, Katja Matić, otkrila je da su molbe koje privlače pažnju prvenstveno one koje su dobro strukturirane i nisu duže od 2/3 stranice. 

“To su molbe kod kojih se vidi odmah po istaknutim riječima da nisu univerzalne i pisane po špranci nego su one gdje kandidatkinja ili kandidat navode konkretne razloge svoje prijave te ističu konkretna znanja za koja smatraju da bi poslodavcu mogla biti korisna’’, kaže Katja. 

HR menadžerica je dodatno pojasnila da je ovdje česta greška ponavljanje iskustva koje je navedeno u samom životopisu, ili korištenje izraza poput “smatram da sam idealan kandidat”  bez navođenja konkretnih razloga. Umjesto toga, molba bi trebala navoditi jasne motivacije i interese za samog poslodavca.

“Kroz molbu treba pokazati zainteresiranost za razvoj i učenje u slučaju da smatrate da imate manje iskustva nego što poslodavac traži. Često sam bila u situaciji gdje smo odlučili zaposliti osobu s manje iskustva, ali s jakim motivom umjesto osobe koja ima puno radnog iskustva, ali svojim stavom ne pokazuje želju za daljnjim razvojem’’, otkrila je Katja.

Nikad se ne prijavljujte na sve otvorene pozicije kod istog poslodavca

Još jedan važan korak je dobro proučiti poslodavca te pronaći što više informacija o načinu na koji je organiziran posao za koji se prijavljujete. Katja je otkrila da je detalj koji privlači pažnju i obraćanje konkretnoj osobi koja čita molbu, što pokazuje da se kandidat potrudio prikupiti informaciju o tome koja osoba je zadužena za čitanje molbi i životopisa.

“Neoprostiva greška je nepažnja kod slanja molbe u kojoj se kandidat obraća krivom poslodavcu ili navodi interes za poziciju koja se ne odnosi na kompaniju u koju se prijavljuje. Danas većina poslodavaca koristi neku vrstu ATS-a (applicant tracking system) u kojem je jasno vidljivo koji se kandidat prijavljuje na koje natječaje unutar kompanije. Prijavljivanjem na sve otvorene pozicije kod istog poslodavca, bez obzira odgovarate li pozicije ili ne, može biti samo kontraproduktivno’’, zaključuje Katja te dodajete da ćete i sebi i poslodavcima uštedjeti mnogo vremena ako više pažnje posvetite pisanju kvalitetne molbe za jedno radno mjesto koje vas zaista zanima.
Ponekad je poželjan odmak od klasične forme – poput video poruke

HR menadžerica i vlasnica tvrtke Moralis, Marinela Dropulić Ružić, rekla je da je danas malo kandidata koji se zaista uspijevaju istaknuti molbama. 

“Izdvojila bih jednu zbog načina na koji je kandidatkinja poslove povezala s vještinama koje je razvila i stavila ih u fokus. I s druge strane, kao negativan primjer izdvojila bi one s gramatičkim greškama, vizualno neprivlačne, s predugim suhoparnim rečenicama kojima je cilj samo zadovoljiti formu. S obzirom na to da se bavim profiliranjem, često iz zamolbi, već po riječima koje kandidat koristi, načinu pisanog izražavanja, dužini teksta i vizualnom dojmu mogu prepoznati profil potencijalnih kandidata. Stoga – svaki detalj je bitan’’, objasnila je Marinela. 

Ona također savjetuje odmak od šablonskih varijanata koje se mogu skinuti s interneta i činovničkog nabrajanja dosadašnjih poslova, te otkriva kako poslodavci iz molbe žele iščitati svojevrsnu priču o kandidatu. 

”Izbjegavajte fraze „komunikativan/na sam, kreativan/na, proaktivan/na i slično. Dokažite sve te vještine u načinu na koji pišete zamolbu, ako je pišete i ako je tako zadana forma. Poželjno je vještine pokazati i video porukom ili nekom drugom formom”, savjetuje Marinela. 

Poslodavci najviše cijene iskrenost i ranjivost, ali i stav

Kako bi se istaknuli i odmakli od ukalupljene forme, Marinela smatra da kandidati moraju biti hrabri, te u zamolbama pokazati iskrenost i ranjivost, ali i stav. 

“To je jedna posebna vrlina koja nam je sve više potrebna. Nemam tražene vještine i ne znam koliko će mi biti potrebno razviti ih, ali možemo razgovarati jesam li uopće kandidat kakvog trebate? I meni i vama je važno da budemo sigurni da smo dobro izabrali. Neka se u njihovoj zamolbi iščita stav da ne ovise o tom radnom mjestu – da su spremni i na negativan ishod. To pokazuje zrelost i odgovornost. I to privlači’’, zaključuje poduzetnica.


Objavljeno na womeninadria.com, autorica teksta: Leona Barić