blog featured img
Nazad

03.03.2023.

Kategorija

ZAŠTO JE PROMJENA POSLA ZAHTJEVNA IGRA ZA ŽIVČANI SUSTAV?

Kad smo u procesima promjene pa tako i promjene posla, živčani sustav je u nekoj vrsti 'igre' između prijetnje (strah i neugoda) i potencijalne nagrade (sreća i motivacija).

Jesu li ovi procesi jednostavni? Nisu. Doživjela na vlastitom sustavu mijenjajuću poslove, uloge i područja od proizvodnje, ugostiteljstva, trgovine, hotelijerstva, HR-a, znanosti, poduzetništva.

Što je zajednički nazivnik ovim promjenama? STRAH u simbiozi s NADOM. 

Što vam najviše fali u ovim procesima? Dobar sugovornik. Onaj koji ne prosuđuje, ne nagovara, ne 'rješava problem', ne odgovara i ne pretpostavlja ishod iz svojih filtera i cipela. 

Što su najbolji alati u ovakvim situacijama? TIŠINA i PITANJA.  

1. Ako ste u nekoj tranziciji i fazi odlučivanja, birajte sugovornika. 

2. Ako su drugi u tom procesu, ne namećite im svoj kut gledišta posebno ako vas to nisu zatražili. Izaberite tišinu. Vi ne znate što je za nekog greška, lekcija ili pobjeda. Riječ je o njima, ne o vašim pretpostavkama. 

3. Ako su vas zatražili, probajte primijeniti 'igru pitanja' – cijeli razgovor temeljiti na tome da pitate, a na odgovor se nadovezujete novim pitanjem, ne mišljenjem. Pomozite osobi da pravim pitanjima dobije širinu svoje odluke. 

4. Ako vam u okruženje dolazi nova osoba, pitajte ju kako joj možete pomoći u prilagodbi. Za različite ljude su to različite podražavajuće sitnice. I sve su u funkciji smanjenja 'prijetnje' u njenom živčanom sustavu.

5. Ako netko odlazi iz vašeg okruženja/tima, pitajte što nije bilo dobro. Stisnite zube i odradite taj izlazni intervju ALI tako da možda i po prvi put čujete tu osobu. Ako u ovaj razgovor unesete svjesnost, postaje učenje, a ne gubljenje vremena. 

Bez obzira jesmo li prijatelj, partner, roditelj, team leader, poslodavac, kolega, kad netko ima hrabrosti krenuti u promjenu, ne budimo osobi dodatna 'prijetnja'. Izaberimo biti podrška. A to znači da je manje nas, a više te osobe. 

#decisionmaking #businesscoaching #HRdevelopment #jesilitimeraklis